Nyt dige skal beskytte Vorup mod skybrud, stormflod og vandstandsstigninger
Vandmiljø Randers og Randers Kommune går nu i gang med det innovative og ambitiøse klimatilpasningsprojekt: Storkeengen. Første skridt er et nyt dige, der skal være med til at klimatilpasse bydelen Vorup mod 100-års regnhændelser, stormflod og højere vandstande.
Bydelen Vorup i Randers står overfor risikoen for oversvømmelser ved ekstrem regn og stigende vandstand i Gudenåen. Med klimatilpasningsprojektet, Storkeengen, går Vandmiljø Randers og Randers Kommune aktivt ind og tilpasser bydelen til de fremtidige klimaforandringer. Klimaforandringer - der uden klimatiltag - vil kunne oversvømme en del af Vorup og naturområdet, Storkeengen.
Først etape i beskyttelsen af Vorup mod oversvømmelse er etablering af et nyt dige i naturområdet, Storkeengen. Senere på året anlægger Vandmiljø Randers et regnvandsbassin i engområdet.
100 års beskyttelse
Mellem Storkeengen og Gudenåen begynder Vandmiljø Randers omkring starten af september arbejdet med at anlægge et ca. 270 meter langt øst-vest-gående dige. Et dige, der fremadrettet skal beskytte Storkeengen og Vorups boligområder ud mod Storkeengen og Gudenåen mod skybrud og højere vandstande. Alt efter hvordan diget sætter sig, forventer Vandmiljø Randers, at diget er færdigt i løbet af 2022/2023.
Og Vandmiljø Randers lægger ikke skjul på, at det er nogle solide klimatiltag, forsyningen etablerer.
Bag diget anlægger Vandmiljø Randers et regnvandsbassin, der skal opholde og rense regn- og overfladevand inden udløb gennem rørføring under diget. En pumpestation ved diget skal sikre, at den ønskede vandstand i Storkeengen opretholdes. Diget skal altså værne byen og regnvands-bassinet mod højere vandstande og stormflod.
Ændret færdsel i stisystemet fra Blå Bro
For at undgå gående og cyklister møder de tunge maskiner, som krydser stien til og fra diget og byggepladsen, har man valgt at afspærre cykel- og gangstien. Er man gående eller cyklende hen over Blå Bro mod eller fra Vorup, vil man derfor i perioder blive ledt via Gl. Stationsvej.
Skilte vil guide forbipasserende.
Nyt rekreativt område
”Det har været vigtigt for os, at klimatilpasning og byudvikling gik hånd i hånd. Det nye dige og det eksisterende, gamle banedige gør det muligt at lave nye gangarealer, så randrusianerne og byens turister har let adgang til Gudenådeltaet og Storkeengen. Et naturområde, der indbyder til oplevelser og forbinder by og vand”, fortæller Christina Sass Møller fra Natur og Miljø i Randers Kommune.
De tiltænkte stier på digerne gør det muligt for turister og lokale borgere tørskoet at nyde naturen og ikke mindst være aktive i den.
Fakta om klimatilpasningsprojektet, Storkeengen
- Storkeengs-projektet udspringer af det store projekt, Byen til vandet.
- Storkeengens ca. 43 ha store projektområde bliver det første realiserede projekt på den 8,8 km lange strækning langs fjorden og Gudenåen, der klimatilpasses som en del af kommunens projekt, Klimabåndet.
Læs mere om klimatilpasningsprojektet, Storkeengen på vores side: Storkeengen.