Storkeengens dige

Her kan du læse om Storkeengens dige, om byggeprocessen, og om vedligeholdelsen af diget

Storkeengen Randers 0837

Hvordan bygger man på en blød engbund?

Diget, der adskiller Gudenåen og Storkeengen er bygget på ”gyngende grund”. Erfaringer fra andre diger i Danmark viser, at ved den type grundforhold er den bedste måde at sikre et solidt og langtidsholdbart dige at skynde sig langsomt.

I arbejdet med diget har vi derfor vekslet mellem opbygning og hvileperioder på godt seks måneder for hvert lag. I hver hvileperiode har bunden under diget haft mulighed for, stille og roligt, at sætte sig inden et nyt lag tilføjes. Sådan er der vekslet mellem at tilføje lag og ladet det hvile indtil, diget har nået sin endelige højde på tre meter. Vi står derfor nu med et dige uden risiko for, at digets bund kollapser.

 

Byggeriets tidslinje

Første spadestik 9. oktober 2020

Efter 5 års forberedelse kunne Randers Kommune og Vandmiljø Randers endelig fredag den 9. oktober sætte spaden i jorden i Storkeengen. Spaderne blev ført af daværende bestyrelsesformand for Vandmiljø Randers Anders Burlund og Borgmester Torben Hansen. I sin velkomsttale lagde Anders Burlund, vægt på, at projektet er det, som man kalder et win win projekt, da projektet vender noget potentielt katastrofalt for den enkelte, til noget positivt for alle.

Spaderne Kommer I Jorden 1200

Daværende bestyrelsesformand Anders Burlund og Borgmester Torben Hansen tager første spadestik i den våde engbund, oktober 2020

Sandpuden - 1. lag - er færdigt 7. maj 2021

Bunden af diget, et tykt lag sand, var lagt færdigt i starten af maj 2021. Da det var færdigt var det ca i kote 1, dvs én meter over havets overflade.

Kort efter blev der også banket en spuns i langs hele ydersiden af diget, ud mod Gudenåen.

Herefter fulgte en hvileperiode, hvor sandpuden fik ro til at sætte sig for at skabe den størst mulige bæreevne for diget.

IMG 2038

1. lag - sandbuden er lagt færdigt i maj 2021

Storkeengen 15.06.2021 (5)

Der bankes spuns i, juni 2021

Diget I Storkeengen April2021 (1)

Sandpuden etableres, april 2021

2. lag - april 2022

Digets andet lag var færdiglagt i april 2022. Inden dette lag blev lagt blev der fjernet en smule af det første sandlag. Efterfølgende blev denne rende i diget fyldt op med letklinker, som udgør selve kernen i konstruktionen. Dette lette fyld er med til at mindske digets samlede vægt.

Udenpå letklinkerne lægges et lag ler, som tætner diget, og udenpå dette lægges almindelig muldjord. 

For at holde på det hele, blev laget dækket af fiberdug, mens det fik tid til at sætte sig.

Billede 2 786X786pixels

Letklinker udgør digets kerne

Pælefundering - maj 2022

Den 24. maj 2022 blev de sidste 4 pæle, der skal bære pumpestationen og udløbsledningen banket i. Den 60 tons tunge maskine måtte blive en ekstra dag, da de planlagte 42 pæle ikke var nok. Vi fik nemlig bekræftet, at der ér blød bund langs Gudenåen, og "bærelaget” af sand er lige som en plade, der ligger 10-15 meter nede. Banker man igennem sandpladen, ja, så bliver det blødt igen.


Det skete to gange, så der måtte to erstatningspæle til. To andre steder var det blødt hele vejen ned, så der skulle også suppleres med pæle til at opnå den nødvendige bæreevne.

IMG 4475

46 lange pæle bankes i Storkeengens bløde bund for at sikre, pumpestationen og udløbsledningen ikke synker i, maj 2022

Pumpestationen bygges - Sommer 2022

Arbejdet med at bygge pumpestationen går i gang i sommeren 2022. Pumpestationen består af forstøbte elementer, og er fem meter dyb.

Da pumpestationen er færdig bliver lag nummer 2 lagt ud i området.

DJI 0097 Kopi

Pumpestationen bygges, sommer 2022

December 2022 - Det meste af tredje lag ligger færdigt

Tredje lag frem til lige før pumpestationen er lagt færdigt. Området omkring pumpestationen skulle dog ligge lidt længere, før tredje lag kunne etableres. Forskydningen i hviletider skyldes, at lag nummer to ved pumpestationen først blev lagt ud i efteråret 2022.

Sidste lag er lagt, næsten - september 2023

Det meste af diget stod nu i den endelige højde. Kun omkring pumpestationen, tættest ved den Blå Bro, manglede det sidste lag. Her skulle de underliggende lag ”sætte sig” frem til november 2023, hvor det sidste lag, sti og driftsområde blev lavet. Randers Kommune var samtidig i gang med at etablere broer og oplevelsesstier i området.

IMG 0708

Diget står i sin fulde højde, september 2023

Alle lag er på plads - December 2023

I december 2023 var alle lag på diget lagt, og de store entreprenørmaskiner kunne forlade området. Det betød også, at hullet i banestien blev lukket, så cyklende og gående til og fra Vorup fik deres genvej igen. 

Kort før jul skal diget stå sin første rigtige prøve, da en mindre stormflod rammer Randers C. Det går godt og digets kontraklapper holder vandet ude af Storkeengen. 

Hullet I Banestien Er Lukket

Hullet i banestien lukkes, december 2023

Dige Og Pumpestation (1)

Pumpestation og etablering af belægning, december 2023

Stormflod Ved Diget Dec 2023

Stormflod i Randers, 22. december 2023

Digets opbygning

I dette tværsnit kan man se, hvordan diget er bygget op. I bunden ligger sandpuden, og på den ligger kernen af letfyld. Uden på kernen ligger et lag fed ler, som holder diget tæt. Yderst er der et lag muldjord og i det, er der sået helt almindeligt græs, som skal være med til at gøre diget robust. 

Dige

Tværsnit af diget

Græs fremfor vild-med-vilje

Græsset på kanten af diget bliver slået to gange årligt. Måske undrer du dig over, hvorfor man ikke blot lader siderne være ”vilde med vilje”, men forklaringen er enkel og praktisk. Siderne af diget skal være beklædt med græs, fordi et kraftigt og dækkende græstæppe er med til at gøre diget robust og modstandsdygtigt over for høje vandstande i Gudenåen.

Når græsset klippes ned med regelmæssige mellemrum, skyldes det, at det på den måde udvikler et større og endnu tættere rodnet, der kan hjælpe med at holde sammen på digets sider. Af samme årsag bliver det afklippede græs liggende på siderne af diget, da det nedbrydes naturligt og fungerer som gødning til græstæppet.