Opdateret - Ændring i vandtrykket i dele af Stevnstrup

Flere kunder i Stevnstrup har bemærket, at trykket i vandhanen er anderledes efter de er kommet hjem fra ferie denne sommer. Bare rolig, det skyldes ikke et brud på en vandledning, - ikke denne gang i hvert fald.

Bruserhoved Vand

Regulering af vandtrykket i Stevnstrup i sommeren 2024

Stevnstrup By og opland er et område med store geografiske højdeforskelle og derfor har Stevnstrup Vestre Vandværk altid væres opdelt i en højtrykszone og en lavtrykszone, også før Vandmiljø Randers overtog vandværket i 2009.

Det betyder, at vandværket pumper vandet til de to zoner med hvert sit udpumpningstryk, for at undgå, at de lavere liggende områder i byen ikke har for højt tryk i deres vandinstallationer. Er trykket for højt kan det ødelægge installationerne.

Som vandforsyning er vi underlagt vandforsyningsregulativet, og i afsnit 6 står der:

Vandforsyningen skal til enhver tid tilstræbe at opretholde tilfredsstillende forsyningsforhold og opretholde et vandtryk, der gør almindeligt vandforbrug muligt i samtlige tilsluttede ejendomme […].”

For Stevnstrup Vestre Vandværk har vi valgt, at vi vil holde vandtrykket i stikledningen ud for ejendommene mellem 1,5 bar og 5 bar (1 bar er 10 meter vandsøjle).

Højtryks- og lavtrykszonen i Stevnstrup

Højtrykszonen i Stevnstrup er de ejendomme, der ligger vest for stien ved Hyacintvej og ud til Grensten og Helstrup med opland. Grensten ligger højest i landskabet.

Lavtrykszonen er alle andre ejendomme under Stevnstrup Vestre Vandværk i byen, primært øst for Hyacintvej og ud mod Fladbro

Det lille Stevnstrup Vandværk (tidligere Stevnstrup Stationsby Vandværk) er også lavtrykszone, men har sit eget forsyningsområde syd for Skovboulevarden.

Trykreguleringsprojektet

På trods af at Stevnstrup allerede er delt op i en højtrykszone og lavtrykszone, har løbende sager og tjek af vandtryk ved enkeltejendomme vist os, at der stadigvæk er ejendomme i byen med særligt højt vandtryk. Det er typisk ejendomme, som ligger lavt eller ejendomme, som ligger tæt på vandværket i højtrykszonen. De ejendomme får et meget højt vandtryk frem til deres vandinstallationer.

For ca. 2 år siden begyndte vi på en kompliceret proces, hvor vi lavede en strukturel vurdering af forsyningsnettet og trykforholdene i Stevnstrup. Her undersøgte vi hvilke lokalområder var mest udsatte i forhold til for højt vandtryk, og hvordan vi kunne regulere disse områder hver for sig.

Ud fra disse vurderinger har vi med hjælp fra et rådgivende ingeniørfirma udviklet et særligt trykreduktionsbygværk, som vi ind til videre har fået produceret tre af. Bygværkerne er nedsat i vejarealerne i Landsbygaden, i Blomsterparken og ved Bøgebakken. 

Tidligere har vandforsyningen i disse områder været ringforbundet, hvilket betyder, at vandet kunne komme fra flere retninger. Nu har vi i stedet sikret os områderne kun får vand, der er blevet trykreguleret igennem bygværket. Det betyder, at alt vand ind til lokalområdet kun har én indgang, og ikke flere som tidligere. Ved uheld/brud har vi dog stadigvæk mulighed for at få vand ind i lokalområdet fra mindst ét andet sted, hvis det bliver nødvendigt -blot som en ekstra sikkerhed.

Det seneste halve år har vi fået indreguleret de sidste trykreguleringsbygværker, så vandtrykket er reduceret med ca. 1-1,5 bar, der hvor vandtrykket før var for højt. Det betyder, at vandtrykket hos forbrugerne i de trykregulerede områder ikke længere burde overstige 5 bar.

I løbet af sensommeren/efteråret 2024 kører vi ud til de mest udsatte ejendomme, dvs. de lavest liggende og højest liggende ejendomme, og måler vandtrykket. Når den undersøgelse er afsluttet, vil vi vurdere, om der skal opsættes yderligere trykreduktionsbygværker, eller om vandtrykket skal reguleres yderligere.

Test dit vandtryk

Føles det som om, at vandtrykket på din ejendom er blevet alt for lavt efter denne ændring, så kan du lave en test, inden du kontakter Vandmiljø Randers:

Åben for vandhanen på fuld tryk, og lad vandet løbe ud i en stor spand i 1 minut.

Kommer der ca 12 L vand ud i minuttet, så har du et fint tryk på vandet.

Konsekvenser ved at regulere vandtrykket

Efter vi har reguleret vandtrykket i Stevnstrup, vil enkelte ejendomme bemærke at deres vandtryk er lavere end det plejer at være, fx at det tager længere tid at fylde store beholdere o.l. Det vil især være mærkbart hvis man i forvejen har gamle og måske slidte vandinstallationer inde i sin ejendom.

Et vandtryk under 5 bar er dog langt at foretrække, da vandinstallationerne i ejendommene ikke længere presses så hårdt. Desuden mindskes risikoen for at udvikling af legionella i vandinstallationerne.

Legionella i private vandinstallationer

Det er en god ide at være bevidst om risikoen for, at legionella udvikles i ens private vandinstallationer og hvordan man forebygger det. Det kan du læse mere om her.