100 dage med Johan Harkjær Kristensen: Vandmiljø Randers' nye direktør smøger ærmerne op

100 dage er gået, siden 37-årige Johan Harkjær Kristensen trådte ind i sit hjørnekontor på Ny Havnevej for første gang. Det har været 100 dage med et tætpakket program for Vandmiljø Randers’ nye direktør, som har brugt tiden på at lære selskab, medarbejdere og samarbejdspartnere at kende. Nu er tiden komme til for alvor at smøge ærmerne op.

JOKR Kontor Kopi

Af: Christina Fredholm Nielsen

En spændende kommune og en spændende forsyning

Johan Harkjær Kristensen sidder ved sit skrivebord i det nordvendte hjørnekontor og kigger koncentreret ind i skærmen. Der er ikke meget tid til at nyde udsigten, når man har overtaget nøglerne til kommunens spildevandsforsyning. Heldigvis er han en rigtig ’vandnørd’ som brænder for spildevandshåndtering og klimatilpasning, og han glæder sig til at forsætte arbejdet med at sikre forsyningssikkerheden og vandkvaliteten i Randers kommune i fremtiden.

Randers kommune, og dermed Vandmiljø Randers, ligger i et spændende område set med vandtekniske briller. Klimamæssigt er man udfordret af en gammel bydel, som er i risiko for at blive oversvømmet ved større regnhændelser, fordi den ligger nederst i en ellers stejl by. Derudover er der også risiko for både stormflod og stigende vandstande i fjorden, som vi skal tage højde for. Og så skal Randers Fjord opnå en bedre økologisk tilstand, hvilket sætter hårdere krav til hvordan vi renser vandet på vores renseanlæg. Hvordan vi bedst håndterer disse udfordringer, er noget, Vandmiljø Randers og Randers Kommune i fællesskab har arbejdet godt og fremadskuende med i mange år. Derfor står vi nu på et solidt grundlag, som vi skal til at eksekvere på og det glæder jeg mig meget til at være en del af!

Én ting er de strategiske overvejelser og den overordnede planlægning for kommunens fremtidige spildevandshåndtering, noget andet er at lære alle Vandmiljø Randers’ anlæg rundt om i kommunen at kende.

Jeg har fået en detaljeret rundvisning på vores største renseanlæg, Randers Centralrenseanlæg, hvor vi over den nærmeste årrække skal lave nogle store investeringer for at leve op til kommende års skrappere krav for spildevandsrensning. Jeg har været ude at se, hvordan vi excellerer i at bygge pumpestationer, som sikrer et godt arbejdsmiljø for vores medarbejdere, og jeg har set vores kæmpestore pumpestationer, som pumper alt spildevand fra den nordlige side af fjorden til renseanlægget på den sydlige side. Jeg har set vores vandværker, og så har jeg selvfølgelig også set Storkeengen og Østervold, vores flotte klimaprojekter, der understreger, at tekniske anlæg ikke behøver at være grå og kedelige, men kan fungere som integrerede dele af bybilledet.

Planer for fremtiden

Nu er de første 100 dage som direktør gået, og Johan Harkjær Kristensen er godt i gang med at lære Vandmiljø Randers at kende som arbejdsplads og forstå hvordan maskinrummet fungerer. Han har også godt styr på medarbejderne efterhånden, men han havde også øvet sig på navnene allerede inden han startede. Sidst, men ikke mindst, har han arbejdet på at skabe gode relationer til Vandmiljø Randers’ vigtige samarbejdspartnere, som blandt andre tæller Randers Kommune og erhvervslivet i kommunen. 

Jeg oplever stor velvillighed og interesse for at skabe gode og holdbare løsninger når jeg kommer rundt og taler med vores samarbejdspartnere, så jeg er meget fortrøstningsfuld omkring fremtiden

Netop fremtiden har Johan Harkjær Kristensen gjort sig nogle tanker om. På den korte bane fremhæver han, at beslutningsgrundlaget for Vandmiljø Randers’ kommende investeringer skal styrkes på tværs af organisationen. Derudover har han fokus på, at Vandmiljø Randers er en god arbejdsplads for medarbejderne. 

Vi har travlt, men vi er begunstigede af en masse fagligt stærke og engagerede medarbejdere, som omfavner udviklingen i branchen og kommer med ambitiøse og gode forslag til fremtidens løsninger. Det er så vores ansvar at sørge for at skabe et rum, hvor de foreslåede løsninger kan udføres, ligesom vi skal være nysgerrige på hvordan nye redskaber, fx AI, kan hjælpe os. Vi skal have fokus på, hvordan vi kan arbejde smartere. Den bold skal vi gribe og eksekvere på, så vi sikrer god udvikling af både medarbejdere og virksomhed.

På nationalt plan er både de økonomiske og de miljømæssige rammer for vandselskaber oppe at vende i øjeblikket.

Vi har en opgave i at prøve at forstå, hvordan udfaldet af disse rammer kan blive og så forberede os bedst muligt til dem. Der bliver tale om store fremtidige investeringer, som vi skal planlægge dygtigt. Det er en rigtig spændende tid, i en rigtig spændende kommune.

"Jeg glæder mig meget til at være en del af alt det her" slutter Johan, mens han retter lidt på familiebilledet på skrivebordet. Dem skal der også være plads til.